Leírás
Hús alternatíva – szejtán készítéséhez; lisztek sikértartalmának növelésére és szénhidráttartalmának csökkentésére.
Vitális búzafehérjéből elkészíthetjük a fehérjében gazdag szejtánt, a vegán konyha népszerű fogását, amely a hús egyik alternatívája lehet bármilyen zöldséges étel mellé, grillezve, pörköltnek, de akár rántva is. A vitális búzafehérjét liszthez adagolva csökkenthetjük annak szénhidráttartalmát és növelhetjük fehérjetartalmát. Búzafehérje hozzáadásával tésztánk rugalmasságát is javíthatjuk.
Összetevők: búzasikér 100%
Tápanyagtartalom | 100 gr-ban | vegán lecsós szejtán (1 adag) |
Energiatartalom Kj | 1694 kj | 684 kj |
Energiatartalom kcal | 401 kcal | 162 kcal |
Zsír | 6 gr | 3 gr |
ebből telített zsírsav | 1,1 gr | 0,5 gr |
Szénhidrát | 4,8 gr | 11 gr |
Ebből cukrok | 4,8 gr | 11 gr |
Rost | 3,8 gr | 2,6 gr |
Fehérje | 80 gr | 22 gr |
Só | 0,08 gr | 3 gr |
Allergének: Glutént tartalmazó gabona (búza)
A termék nyomokban tejet, szóját és csillagfürtöt tartalmazhat.
Vegán lecsós szejtán elkészítési javaslat:
Lecsó hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 kg étkezési paprika
- 0,6 kg paradicsom
- 1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 csapott teáskanál só
Az olajon a felszeletelt hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, ízesítjük fűszerekkel és 15 perc alatt készre főzzük.
Szejtán hozzávalók:
- 100 gr vitális búzaikér
- 40 gr búzafinomliszt
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint fűszerek pl. bors, kömény, fűszerpaprika
- 140 ml víz
A hozzávalókat összedolgozzuk, 4050 percig pihentetjük, majd 4 részre osztva tetszés szerint formázzuk és 650 gr lecsóban közepes lángon készre főzzük.
A fehérjében gazdag vegán lecsós szejtán – elkészítési javaslat alapján – energiaértékének 54%-át fehérje biztosítja.
Búzafehérjéből rántott szejtán szeleteket is készíthetünk. A formázott szejtán elkészítése azonos a fenti receptben leírtakkal: sós vízben megfőzzük, majd panírozzuk – liszt, tojás helyett liszt és víz sűrű keveréke, végül panírmorzsa – és forró olajban aranybarnára sütjük.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.