Leírás
“Az olajtök magjából hidegen sajtolást követően mélyzöld-vörösesbarna színű, a natúr tökmagra jellemző ízű olajat nyerünk.
A hideg időszakban gyártott tökmagolaj hidegben bekocsonyásodhat, ezért ilyenkor inkább ne tegyük a hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten tároljuk, hogy könnyebb legyen kiönteni. A minőséget ez a kocsonyásodás nem befolyásolja.
A hidegen sajtolt tökmagolajban a következő hatóanyagok találhatók meg:
delta-7 fitoszterol (ez a természetben ritkán fordul elő), szelén, telítetlen zsírsavak, A-, E- és F-vitamin, koenzim-Q (Q10-koenzim), és még rengeteg hasonló jótékony hatással bíró fitotápanyag.
Fontosnak tartom kiemelni, hogy tökmagolajunk VALÓBAN HIDEGEN SAJTOLT! Ezért ez igazán ritka és különleges olaj!
A hidegsajtolásnál semmilyen manipuláció nincs. Ahogy a természet adja a tökmagot, úgy kerül bele a sajtoló gépbe, így a hidegen sajtolt olajoknál marad meg a legtöbb növényi hatóanyag az olajban, bár a legkevesebb olaj nyerhető ki a magból ezzel a módszerrel. Ez utóbbi miatt viszonyleg kevesen gyártanak hidegen sajtolt tökmagolajat.
„A tökmagolaj főbb jótékony tulajdonságai:
• Fontos szerepet játszik a prosztatarák megelőzésében.
• Erősíti az immunrendszert.
• Lassítja a szervezet érelmeszesedési folyamatát.
• Csökkenti a megemelkedett koleszterinszintet, amellyel csökkenthető a szívinfarktus kialakulásának veszélye.
• Előnyösen befolyásolja az agyi keringés normális állapotának fenntartását.
• Elősegíti a fogyókúra során a zsírszövetek lebontását.
• Segít a terhesség korai szakaszában jelentkező spontán vetélések kivédésében, valamint a terhesség során a magzat idegrendszerének kifejlődésében.
• Lassítja a szervezet öregedési folyamatait.
• Segíti a legyengült szervezet felépülését a betegség utáni lábadozás szakaszában.
• A tökmagolaj feszesíti és erősíti a kötőszövetet, ezért jól alkalmazható masszázsokhoz is.
”
Az idézetek forrása: Kovács József: Az olajok gyógyító ereje c. könyve
Ajánlott minimális fogyasztási mennyiség: 1 teáskanál/nap.
Felhasználási javaslat:
Jól használható nyers zöldségekhez, salátákhoz,
kifőtt tésztákhoz. Ízlés szerint
sóval ízesítve, finom kenyérrel fogyasztva,
zöldségekkel kitűnő reggelit-uzsonnát
készíthetünk vele. Kifejezetten aromás íze
pikánsan fűszerezi ételeinket.
A legtöbb Magyarországon kapható tökmagolaj szűz vagy extra szűz. Ilyen az őrségi, vagy stájer tökmagolaj is, melynek nagy hagyománya van arrafelé. Ízük karakteresebb, pirított jellegű, színük sötétebb. A szűz és extra szűz olajoknál darálással, vizezéssel, pirítással, sokszor sózással érik el azt, hogy a tökmagból több olaj jöjjön ki. A STÁJER TÖKMAGOLAJ TEHÁT NEM HIDEGEN SAJTOLT OLAJ! A hőhatás és a többi manipuláció miatt értelemszerűen kevesebb hatóanyagot tartalmaznak a szűz és extra szűz olajok, mint a hidegen sajtolt olajok. Néhány multinacionális üzletláncban kapható tökmagolajok többnyire Ausztriából származnak, viszont tudomásom szerint szlovén importból. Szlovéniában nagy divat manapság a szűz gyártási technológia. Az nem hidegen sajtolás, ha a pirítás után lehűtik a tökmagot. Ez egy megtévesztés! Ha már egyszer megpirították, akkor már feltáródtak a sejtek a nagyobb olajkihozatalhoz, továbbá sok értékes hatóanyag elveszik belöle. Tehát a stájer tökmagolajra és a szűz eljárással készült olajokra nem szabadna ráírni hogy hidegen sajtolt! Ugyanis van olyan gyártó aki ráírja – tisztelet a kivételnek. Az ilyen olajokat szívesen bevizsgáltatnám, főként akkor, ha hidegen sajtoltként van megjelölve – ami már önmagában is megtévesztés lenne. Remélem, mielőbb eljutunk oda, hogy az import élelmiszereket ugyanolyan alapossággal vizsgálják át, mint a hazait.
Egy video Borbás Marcsi műsorából, ami bemutatja a szűz olajok gyártását, azaz a pirított eljárást. 14:50-től érdekes! Kattintson ide a video megtekintéséhez!
Ezen a videon jól látszik, hogy a hidegen sajtolásnál a maggal semmilyen manipulációt nem követnek el. Olyan formában kerül a gépbe, ahogyan a Jóisten megteremtette. Itt éppen diót sajtolnak, 0:20-tól érdekes.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.