Leírás
„Meghűléseknél izzasztásra, köhögéscsillapításra; idegerősítőnek, vértisztítónak. Enyhe szívműködést serkentőnek használható”
(Rápóti-Romváry: Gyógyító növények)
Termék információk
Nyugtató, görcsoldó, gyomorerősítő, emésztést serkentő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, külsőleg szemborogatásra, toroköblítésre
Elkészítés és felhasználás
A gyógynövényből forrázatot készítünk.
Elkészítési mód a tasak hátoldalán.
Általános elkészítési javaslat
Forrázatkészítés:
Egy púpozott teáskanálnyi (kb. 2-3 g) gyógynövényt egy csészényi (2-2,5 dl) forrásig melegített vízzel leöntünk, 10-15 percen át lefedve állni hagyjuk, majd szűrjük.
Főzetkészítés:
Egy púpozott teáskanálnyi (kb. 2-3 g) gyógynövényt két csészényi (4-5 dl) vízzel leöntünk, felforraljuk, a forrástól számított 4-5 percen át főzzük. Főzés közben az elpárolgott vizet pótoljuk, majd elkészítés után a főzetet rögtön szűrjük.
Hideg vizes kivonatkészítés:
Egy púpozott teáskanálnyi (kb. 2-3 g) gyógynövényt egy csészényi (2-2,5 dl) hideg vízzel leöntünk, 5-10 órán át lefedve állni hagyjuk, időnként megkeverjük, majd szűrjük.
Belsőleg emésztőrendszeri panaszok esetén, enyhe gyomor- és bélgörcsök, valamint felfúvódás kezelésére használható. Külsőleg bőr- és nyálkahártya-, valamint íny- és szájüregi gyulladások kezelésére öblögetőszerként, légúti panaszok esetén inhalálásra alkalmazható.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.